Goede resultaten met nieuwe aanpak

Geïnspireerd door positieve ervaringen uit het buitenland past Vermoeidheidkliniek sinds medio 2020 ‘Body Awareness Therapy’ (BAT) toe. Eerder leek ons deze aanpak te intensief, maar BAT blijkt geschikt voor een deel van onze patiënten die onze multidisciplinaire aanpak volgen. De eerste resultaten waren verrassend goed. Geen wondermiddel, maar BAT geeft vermindering van klachten.

Het zenuwstelsel van patiënten met ME/cvs en chronische vermoeidheid reageert vaak anders op inspanning en/of andere prikkels dan mensen die gezond zijn. Door bewegingen maken we patiënten bewust van hoe het zenuwstelsel van het lichaam reageert.

We laten het patiënten zelf kort samengevat over het resultaat vertellen: Joke bijvoorbeeld: “Ik merkte dat ik enorm vooruit ben gegaan. Ik heb meer energie, slaap beter, voel me meer opgewekt en mijn concentratie is beter”. Ben vindt: “met (relatief korte) hevige bewegingen van lijf en ledematen ben ik inmiddels opgeknapt”. Sjors was erg blij met het resultaat: “Ik heb jarenlang ME/cvs. Na de behandeling met BAT ben ik de grenzen van mijn lichaam veel beter gaan respecteren. Geleidelijk ben ik steeds minder gevoelig geworden voor alle zaken die voorheen triggers voor mij waren. Hierdoor heb ik nu een veel hogere kwaliteit van leven”.

Het zijn de eerste reacties en we willen uiteraard de ervaringen van meer mensen op langere termijn weten, maar vooralsnog is BAT een veelbelovende toevoeging van onze multidisciplinaire behandeling .

Body Awareness Therapy (BAT) bij Vermoeidheidkliniek.

De Body Awareness Therapy (BAT) is een behandelmethode waar je door bewegingen bewust wordt van hoe het zenuwstelsel van het lichaam reageert. Het zenuwstelsel van patiënten met ME/cvs en chronische vermoeidheid reageert anders op inspanning en/of andere prikkels dan mensen die gezond zijn. Als beeldspraak zou je kunnen zeggen dat het zenuwstelsel teveel gas geeft en de rem onvoldoende functioneert. Waarbij uiteindelijk een kleine lichamelijke of geestelijke inspanning leidt tot verergering van de klachten. Met de BAT methode train je de figuurlijke rem van het zenuwstelsel, waardoor het lichaam opnieuw leert diep te ontspannen en het zelfherstellend vermogen aan te spreken.

Lees hier uitgebreide informatie

Start met typen en druk op enter om te zoeken