Zorgverzekeraars onthouden 80.000 ME/cvs patiënten gespecialiseerde zorg!
De Gezondheidsraad, de minister van medische zorg, de Tweede Kamer: ze willen allemaal goede dingen voor de 80.000 ernstig zieke ME/cvs patiënten. Maar Zorgverzekeraars willen niet eens praten over vergoeding van zorg met de grootste gespecialiseerde kliniek van Nederland. De directeur van die kliniek en de directeur van de ME/cvs Stichting Otto Albrecht willen wél in gesprek!
De ME/cvs patiënt
Als ik in de spiegel kijk, dan zie ik nog steeds dezelfde man. Maar alles wat ik niet zie, voelt anders. Wat ik niet zie, maar zo overweldigend voel, is een verpletterende, alles verzengende vermoeidheid. Maar er is ook pijn in spieren, gewrichten; een slaapprobleem; als ik over mijn beperkte grenzen ga, dan heb ik daar dagen last van en zo zijn er meer klachten. Dat komt omdat ik ME/cvs heb. Een onzichtbare ziekte die het functioneren ernstig beperkt. En dan ben ik nog relatief goed af. Sommige patiënten raken aan huis of bed gebonden.
Vermoeidheidkliniek biedt gespecialiseerde zorg aan ME/cvs patiënten
Elf jaar geleden heb ik Vermoeidheidkliniek opgezet, omdat er bijna geen gerichte, reguliere zorg was voor patiënten met ME/cvs. Daarna is die zorg alleen maar verder afgekalfd, doordat het bijvoorbeeld de revalidatiecentra verboden werd zorg voor ME/cvs te bieden.
Vermoeidheidkliniek kreeg via het Lelystadse ziekenhuis een vergoeding van zorgverzekeraars voor de zorgverlening van de internisten. Helaas niet voor de multidisciplinaire aanpak: daar was geen administratieve verwerking voor mogelijk. De inkopers en medisch adviseurs van de zorgverzekeraars waren wel zeer onder de indruk van onze aanpak.
Iedereen weet hoe het met het Lelystadse ziekenhuis is afgelopen. Dus levert Vermoeidheidkliniek sindsdien ‘niet gecontracteerde medisch specialistische zorg’. Een volledige vergoeding voor onze patiënten, maar tegen een lager tarief voor ons. Helaas geldt er nog steeds een eigen bijdrage voor patiënten voor de multidisciplinaire behandeling.
Gespecialiseerde zorg tegen minder kosten
Onze gespecialiseerde zorg is al vanaf de start in lijn met de adviezen van de Gezondheidsraad en wordt verleend tegen een fractie van de kosten van bijvoorbeeld een revalidatiekliniek. Daarnaast ervaren patiënten verbetering na onze aanpak en beoordelen ons goed. Een onderzoek toont aan dat veruit de meeste patiënten twee jaar na onze behandeling nog weer verder zijn verbeterd en geen zorg meer afnemen. Minder zorgkosten dus. Alle seinen op groen om een contract aan te vragen bij verzekeraars zou je zeggen.
Die aanvragen voor contracten worden door zorgverzekeraars echter koud en klinisch afgewezen “omdat er voldoende zorg is ingekocht”. “Volstrekt onjuist, het tegendeel is aan de hand” weet Otto Albrecht, directeur van de ME/cvs Stichting, de patiëntvertegenwoordiger van Vermoeidheidkliniek “zeker waar het gespecialiseerde zorg betreft”.
Verzekeraars willen niet in gesprek
Wij zijn een gespecialiseerde kliniek die gespecialiseerde zorg aanbiedt aan de in totaal 80.000 patiënten met ME/cvs. De minister en Tweede Kamer willen recent op advies van de Gezondheidsraad allemaal goede dingen voor deze groep ernstig zieke mensen. Maar Zorgverzekeraars willen niet eens praten omdat die denken aan het controleren en beperken van zorguitgaven en makkelijk nee zeggen tegen aanvragen voor contracten. Terwijl de aanpak van de Vermoeidheidskliniek juist leidt tot minder kosten voor de verzekeraars!
Ik nodig de directies van zorgverzekeraars nu via deze weg uit om in ieder geval met mij en Otto Albrecht te praten en te horen hoe wij uw verzekerden kunnen helpen en uw bedrijf met beperking van de zorgkosten. Neem telefonisch contact met ons op via 0320-267768, dan komen wij graag naar u toe.
Met hartelijke groet,
Pierre de Roy
mede namens Otto Albrecht directeur ME/cvs Stichting
Meer informatie
Vermoeidheidkliniek biedt gespecialiseerde zorg bij ME/cvs en chronische vermoeidheid
Vermoeidheidkliniek biedt vanuit drie locaties landelijk zorg voor patiënten met ME/cvs en ernstige chronische vermoeidheid. Op de poli van de internisten wordt onderzoek, diagnostiek en behandeling met medicatie gedaan. Vaak gevolgd door een gerichte multidisciplinaire aanpak, kortweg gericht op het verminderen van klachten door het aanpassen van leefstijl op de beperkingen. Vanaf 2012 geeft jaarlijks tussen de 89,1% en 91% van de patiënten aan, dat na deze aanpak de klachten zijn verminderd. Ruim 60% van de patiënten geeft twee jaar na de behandeling aan nog weer verder te zijn verbeterd. Ze hebben verder geen enkele zorgconsumptie meer voor de door ons behandelde ziekte.
Innovatief en toonaangevend met universitaire contacten in binnen en buitenland
Prof. dr. Julia Newton beoordeelde Vermoeidheidkliniek als “de beste ME/cvs kliniek van de wereld”. Haar op vermoeidheid gespecialiseerde Newcastle University heeft met onze hulp ons programma voor ME/cvs goeddeels overgenomen. De NHS is met een zware delegatie van bestuurders en medisch specialisten naar Nederland gekomen om te kijken naar (Buurtzorg en) Vermoeidheidkliniek. De delegatieleider vertelde na het uitgebreide bezoek in een interview met een dagblad: “In de innovatieve aanpak van Vermoeidheidkliniek zit veel waarin we zelf geloven, maar moeizaam geïmplementeerd krijgen”. Met een tweetal verschillende universiteiten en onder meer de ME/cvs Stichting wordt op dit moment gewerkt aan wetenschappelijk onderzoek. Er wordt veel informatie gedeeld en bijscholing gegeven, bijvoorbeeld aan 1.200 cognitieve gedragstherapeuten, bij huisartsen en verzekeringsartsen van het UWV.
De ME/cvs Stichting is veruit de grootste patiëntenorganisatie in Nederland
De ME/cvs Stichting Nederland geeft informatie over alle mogelijke aspecten van de ziekte aan patiënten, hun omgeving, zorgaanbieders en aan geïnteresseerden. Ze zorgen voor onderlinge ontmoeting en (lotgenoten)contact, behartigt de (collectieve en individuele) belangen en wil met vooruitstrevendheid bijdragen aan de genezing van ME/cvs, door onder andere een bijdrage te leveren aan wetenschappelijk onderzoek.