VaccinatieBlog Artsen en zangers over vaccinatie

Man, beetje brallerige stem, gesoigneerd, beetje dikkig wel, een forse bril en een glas witte wijn in zijn hand, vertelt tegen zijn ‘vrinden’: “ik zeg als voorzitter, er staat een actuarieel onderwerp op de agenda en ik zie geen actuaris in de vergadering. Dan heeft deze vergadering geen zin en daarom sluit ik die direct maar”. Niet mijn type, de man. Maar hij had wel gelijk. Waarom over verzekeringswiskunde praten met mensen die moeizaam rekenen?

Als je geen arts of wetenschapper bent is het moeilijk mee te denken over dingetjes als corona, Covid-19 en vaccineren. Gegeven het niveau van rekenen wil je immers niet de actuaris uithangen. Dus wil ik graag heldere taal. Wat niet werkt voor mij, zijn wetenschappers en artsen die elkaar voortdurend tegenspreken en zangers die er ook iets van vinden. Ik ben een gewone ME/cvs patiënt die het wel handig lijkt een beetje op te passen met corona. Daarom worstel ik mij door de informatie van talkshowtafels en kranten. Waar dus de informatie van de wetenschapper en cafébaas gelijk gewogen wordt. En dan heb ik het niet over de maatschappelijke impact van corona, maar of je wel of niet een vaccin moet nemen!

Waarom steeds stoppen met AstraZenica? En uiteindelijk doorgaan boven de 60 jaar? Het werd niet echt goed uitgelegd. Tot dat de inmiddels welbekende mijnheer Kuipers van Erasmus het wel glashelder deed, op basis van één duidelijk plaatje. Hij heeft het over leeftijden, de risico’s die passen bij wel en niet vaccineren, vergeleken met de risico’s van Covid-19. Het laat een te verwaarlozen risico bij vaccineren zien, maar het meest bij de jeugd en zo goed als niet bij 60+. Als je me kwijt bent, de conclusie was: de beschikbare vaccins anders verdelen en AstraZenica vanaf 60 jaar geven! Ik kan m’n AstraZenica prik dus gewoon halen. Waarom zeggen ze dat niet direct? Want nu haakt half 60+ af!

Los van wat online activistische toetsenbordridders, die ‘het’ allemaal willen weten om daar een eigen mening over te ontwikkelen (ik ben atheïst, maar God help ons), willen de meeste mensen dat de discussie door mensen wordt gevoerd die er verstand van hebben en dat er in consensus een advies volgt dat helder wordt uitgelegd en uiteindelijk als gewogen besluit consequent wordt doorgevoerd. Ik in ieder geval wel.

 

Recent Posts

Start met typen en druk op enter om te zoeken