Kort geleden was er al een interview met onze internist Joris Vernooij over ME/cvs, dit keer was het in het weekend Castor van Dillen die over post- of ook wel long covid schreef in AD en de Stentor. We vatten het artikel voor je samen, inclusief hier en daar verbetering of verduidelijking, en onderin de pagina tref je de linkjes aan naar het volledige artikel.
Het is niet vreemd dat post covid binnen Vermoeidheidkliniek wordt behandeld en dat er daar vele honderden patiënten gebruik van maken. Omdat het de expertisekliniek in ME/cvs is, dat een met post covid vergelijkbaar ziektebeeld heeft. Voor alle duidelijkheid wordt de aanpak nu ook onder de naam Post Covid Kliniek geboden. Niet opvallend, want in Nederland zijn weinig gespecialiseerde plekken waar de naar schatting zeker 90.000 mensen met ernstige post covid terechtkunnen. De minder ernstige zieke van de in totaal 450.000 post covid patiënten kunnen bij de huisarts, fysio- en ergotherapeuten terecht. ,,We kregen veel verwijzingen van huisartsen en vragen over ernstige post covid. Toen hebben we vanwege de met ME/cvs vergelijkbare klachten gekeken of onze medisch specialisten en het multidisciplinaire behandelteam die groep ook konden helpen”, zegt De Roy. De 64-jarige oprichter van Vermoeidheidkliniek kampt met ME/cvs en weet hoe het is jarenlang geen erkenning of behandeling voor je klachten te krijgen.
,,De hypothese is dat het een postvirale oorzaak heeft, maar dat is nog niet vastgesteld. Het virus heeft klachten als extreme vermoeidheid veroorzaakt.” [Pierre de Roy]
,,Bij herstelprogramma’s voor hart of longen is het normaal dat je mensen activeert en weer laat participeren. Maar dat werkt niet bij ME/cvs en ook niet bij ernstige post covid. Je kunt mensen niet ‘optrainen’.” Bij Vermoeidheidkliniek behandelen ze de klachten, leren ze ernstig zieke patiënten omgaan met beperkingen. “Voor ME/cvs patiënten doen we dat al ruim 15 jaar”. Een behandeling duurt minimaal twee jaar, waarvan een groot deel nazorg en terugvalpreventie. De Roy ziet de meeste mensen (soms ook flink) vooruitgaan, maar doet geen valse beloftes. ,,We willen de kwaliteit van leven verbeteren en eigen regie geven.” Compleet herstel kan de Vermoeidheidkliniek in Lelystad niet zomaar bieden.
Goed nieuws voor de ernstig zieke groep patiënten!
Afgelopen week was er goed nieuws voor post covid patiënten. De Tweede Kamer trekt 27 miljoen uit voor speciale klinieken voor de groep van zeker 90.000 ernstig zieke Nederlanders. Speciale klinieken bij de (academische) ziekenhuizen waren er al, maar werden de laatste jaren afgeschaald en gestopt. Nu komt er een pilot met poliklinieken, gespecialiseerd in post covid, op meerdere plaatsen. Artsen zien zo meer patiënten, waardoor ze als het goed is meer kennis krijgen over de klachten en daardoor onderzoek kunnen doen.
Wat kost post covid de maatschappij?
Niet alleen voor patiënten kost post covid geld. De zogeheten maatschappelijke kosten zijn ook hoog. Het Maatschappelijk Impact Team (MIT), door het Rijk in het leven geroepen voor advies over coronagevolgen, kwam afgelopen jaar met een schatting. Alleen al de zorgkosten komen volgens het MIT op 645 miljoen euro per jaar. Dan gaat het om bezoeken aan huisarts, internist, fysiotherapeut en om mantelzorg. Daarbovenop komen nog miljarden aan kosten voor verzuim op werk en eventueel WIA-uitkeringen.
Helaas nog achter de betaalmuur tref je in het AD en De Stentor.