Onze internisten doen poli in Amersfoort, Lelystad en Tiel. Het eerste consult is bij voorkeur fysiek, vanwege onder meer het lichamelijk onderzoek. Maar consulten kunnen ook via het beeldscherm worden gedaan. Uiteraard moet dat aan ‘jouw kant’ mogelijk zijn op laptop, computer, tablet of telefoon met camera en microfoon. Ook een telefonisch consult is mogelijk. Dat voorkomt energie aan reizen.
Stap voor stap naar de poli van de internisten
1. Een verwijzing van de (huis)arts. Dat kan via Zorgdomein (dat is een online applicatie, die de huisarts kent en waarschijnlijk gebruikt; wij zijn te vinden onder: Vermoeidheidkliniek met de verschillende locaties).
2. Een zogenaamde AMO, een ‘Actueel Medicatieoverzicht’ die je gratis bij de apotheek krijgt. Wij zijn verplicht die in het dossier te hebben, ook als je geen medicatie gebruikt. Het is belangrijk goed te kijken naar de volledigheid en hoe de medicijnen gebruikt worden. Op onze website kun je onder ‘aanmelden polikliniek’ bij een beveiligde online vragenlijst komen, die hebben wij volledig ingevuld nodig. Dan hebben wij vooraf (voor een deel wetenschappelijk gevalideerde) informatie, zodat de consulten vooral kunnen gaan over ziekte, diagnose, onderzoek en behandeling.
3. De medisch specialisten van Vermoeidheidkliniek leveren ‘niet gecontracteerde zorg’. Omdat je recht op vrije artsenkeuze hebt, krijg je altijd wél vergoeding. Die is iets lager, maar dat verschil nemen wij voor onze eigen rekening. Uiteraard moet je wél rekening houden met het wettelijk verplichte (en eventueel door jezelf verhoogde) eigen risico. Hier lees je daar alles over.
Rond de diagnose op de poli
Wij gaan uit van een zogenaamde ‘biomedische aanpak’: lichamelijke klachten en de behandeling daarvan.
Op basis van de informatie uit de verwijzing en de ingevulde online vragenlijst wordt er een NASA Lean test gedaan door een fysiotherapeut, daarbij wordt gekeken naar kortweg hartslag en bloeddruk bij
verandering van houding om orthostatische intolerantie [bijvoorbeeld POTS] in- of uit te kunnen sluiten. Dan wordt ook de Gezondheidsmeter aangezet, als je dat zelf nog niet hebt gedaan.
Dan volgt het eerste consult met één van onze internisten. Die heeft dan al veel informatie, die verder wordt uitgediept en er wordt meestal lichamelijk onderzoek gedaan. Het eerste consult is er vooral voor de internist om een zo goed mogelijk beeld te krijgen. In de vervolgconsulten is er meer tijd voor andere belangrijke dingen.
Wij vinden het te belastend om allerlei standaard onderzoeken te doen, die achteraf onnodig blijken. Daarom wordt na het eerste consult in overleg gericht onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld slaap, hart en inspanningsintolerantie.
Op basis van uitslagen van dat- en bloedonderzoek wordt een [voorlopige] diagnose gesteld en worden medicatie en mogelijke supplementen besproken.
Wij werken voor het onderzoek daartoe nauw samen met vaste somnologen [medisch specialisten voor slaap] van onze gespecialiseerde Slaapkliniek Nederland, een reumatoloog en cardiologen van Hartkliniek, onder regie van onze internist. Want ieder zijn specialisme: op die manier behaal je optimaal resultaat. Uiteraard kan dat onderzoek ook door een arts of ziekenhuis van eigen keuze gedaan worden.
Behandeling op de poli
Meestal wordt er wel dus al direct specifieke medicatie of supplementen voorgeschreven en samen gekeken of onze multidisciplinaire behandeling en/of Extra Begeleiding wenselijk is.
De uitslagen van onderzoek en gebruik van medicatie bespreek je in een vervolgconsult met de internist. Dan volgt ook de definitieve diagnose, als die nog niet gesteld is. In overleg volgen er daarna vaak meerdere consulten (op de polikliniek, telefonisch of online). Er zijn altijd minimaal twee tot drie consulten bij de internist, soms ook meer, zeker als er wordt gekozen voor een multidisciplinaire behandeling en/of Extra Begeleiding.
De waardering van onze internisten was over de laatste 3 jaar een 8,2!
Hier lees je alles over vergoedingen, eigen risico of -bijdrage en over onze wachttijden.