18-10-18, Tiel, veel nieuws over ME/cvs, chronische vermoeidheid en fibromyalgie!

Het programma van ons symposium voor patiënten is bekend, schrijf direct in, want vol is vol!

U kunt donderdagmiddag 18-10-18 vanaf half drie terecht in de Maaszaal van Van der Valk Hotel Tiel. U wordt ontvangen met thee, koffie en een gezond hapje. Het programma start om drie uur en is ongeveer om vijf uur afgelopen, waarna er een hapje en een drankje wordt geserveerd. U kunt dan sprekers, behandelaars en lotgenoten spreken. Als u dat wilt kunt u tegen een speciaal tarief blijven slapen.

 • De opening is met Elfi van der Valk, zij wordt door Pierre de Roy geïnterviewd over de nieuwe samenwerking tussen Van der Valk en Vermoeidheidkliniek. Ook de unieke kans om samen een opnamemogelijkheid te bieden voor bedlegerige patiënten komt aan de orde.
 • Daarna is het tijd voor neuropsycholoog Meinte Vollema. Veel patiënten hebben neurocognitieve problemen: informatie komt vertraagd binnen, er zijn problemen met geheugen, concentratie, op woordjes kunnen komen, van die dingen. Hoe komt dat? Vermoeidheidkliniek ziet dat als één van de hardnekkigste klachten. Wat kun je met deze klachten? Meinte vertelt daar over.
 • Bijna alle ME/cvs patiënten hebben slaapproblemen. Maar wat weten we eigenlijk van slaap en van de slaapstoornissen die chronisch vermoeide en ME/cvs patiënten ervaren? De ervaren slaapdokter, somnoloog dr Bernard Hol van het Albert Schweitzer ziekenhuis gaat daar op in. Pierre de Roy vertelt daarna kort over de samenwerking met de nieuwe Slaapkliniek, waar er veel meer tijd voor patiënten is, daarmee meer kwaliteit van zorg en juist minder wachttijd.
 • We eindigen met een paneldiscussie die gaat over:◦De minister zou eind september een brief schrijven over het advies van de Gezondheidsraad aan de Tweede Kamer: hoe nu verder? Hoe gaan patiënten profiteren? Hoe helpen de ingenomen minderheidsstandpunten van de patiëntenvertegenwoordiger over ME en Pacing? Of helpen die juist niet? Daarnaast de opgelaaide discussie over CGT/GET.
  • Een aantal ME/cvs patiënten zijn erg actief op social media en richting politiek, artsen, wetenschappers en journalisten: hoe productief is dat eigenlijk? Is de strijd om ME een achterhoedegevecht?
  • De beoordeling van arbeid(on)geschiktheid van chronisch vermoeidheid, fibromyalgie en ME/cvs patiënten kent veel problemen, bijvoorbeeld door het niet kunnen objectiveren van veel klachten: Vermoeidheidkliniek introduceert de ME/cvs Weger
  • Veel patiënten, zeker de bedlegerige, moeten het hebben van thuiszorg. Maar ook daar is er onbegrip over de ziekte. Introductie thuiszorgproject voor ME/cvs patiënten met Allerzorg. Kunnen Vermoeidheidkliniek en de thuiszorg ook mantelzorgers helpen bij ernstige, bedlegerige patiënten?
  • En natuurlijk het laatste nieuws over onderzoek ME/cvs, chronische vermoeidheid en ME/cvs. Hoe weet je welk onderzoek of welk nieuwsbericht belangrijk is en welke eigenlijk (nog) niet.

We hebben zeer interessante panelleden: Sietze van Loosdrecht (journalist en recent als redacteur actief over ME/cvs voor De Monitor van KRO/NCRV); Mary Rietdijk (directeur ME/cvs Stichting, patiëntenorganisatie); Roy Rempe (zorgondernemer, directeur Allerzorg) en dr. Joris Vernooij (al jarenlang internist en medisch inhoudelijk verantwoordelijk voor Vermoeidheidkliniek);

Schrijf je direct even in, want vol is vol! Dat kan door hier te klikken

Recent Posts

Start typing and press Enter to search