Vermoeidheid komt veel voor. Bij 90% van de mensen gaat dat snel weer over. In die periode is het zaak behandelbare oorzaken van vermoeidheid uit te sluiten. In 10% van de gevallen houdt de vermoeidheid langer dan 3-6 maanden aan en wordt ook het functioneren in ernstige mate beperkt. Dat zou gaan over ongeveer 350.000 mensen.
Chronische vermoeidheid geeft een ernstig, aanhoudende uitputting, die niet het gevolg is van fysieke inspanning. Er komt geen herstel meer door rust, slaap of verzorging. Bij ongeveer een derde van de gevallen wordt dit niet verklaard door een andere oorzaak. Maar vaak is het een gevolg van een ernstige aandoening zoals bijvoorbeeld kanker, schildklierlijden of MS.
De oorzaken van chronische vermoeidheid zijn complex en kunnen variëren. Virale infecties, zoals het Epstein-Barr-virus, kunnen een rol spelen, evenals immuunsysteemaandoeningen. Langdurige stress, angst en depressie worden ook vaak geassocieerd met deze aandoening, en er lijkt tevens een genetische aanleg te kunnen zijn.
Symptomen chronische vermoeidheid
Hieronder beschrijven we de verschillenden symptomen die chronische vermoeidheid kunnen geven.
- Aanhoudende, onverklaarbare vermoeidheid.
- Slaapproblemen.
- Spier- en gewrichtspijn.
- Concentratie- en geheugenproblemen.
- Hoofdpijn.
- Gevoelige lymfeklieren.
- Duizeligheid en duizelingen.
- Moeite met fysieke activiteit.
De symptomen kunnen per persoon verschillen.
Behandeling chronische vermoeidheid
Hoewel er geen specifieke genezing is voor chronische vermoeidheid, zijn er benaderingen om symptomen te beheren zoals: leefstijlaanpassing, of therapie om stress te beheersen. Tevens is medicatie voor slaap of pijnverlichting een optie. Ook wordt vaak gebruik gemaakt van psychologische ondersteuning om de emotionele impact aan te pakken.
De manier om chronische vermoeidheid aan te pakken is natuurlijk persoonlijk en kan variëren. Bij aanhoudende vermoeidheid is het raadzaam een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandelingsadvies.