Wetenschappelijk onderzoek naar slaap

Masterclass slaap door dr. Jason Ellis en Zoe Gotts

Er is onder 357 patiënten van Vermoeidheidkliniek met een ME/CVS diagnose onderzoek gedaan naar slaap. Daarover is gepubliceerd en in september 2014 was er een masterclass in Lelystad door Jason Ellis en Zoe Gotts. Dr. Ellis is psycholoog en directeur van het Northumbria Centrum voor slaaponderzoek in Groot-Brittannië. Zoe Gotts doet daar slaaponderzoek bij ME/CVS patiënten. Eerdere onderzoeken naar slaapstoornissen bij patiënten met ME/CVS rapporteerden weinig gegevens en de uitkomsten waren te variabel om een conclusie uit te kunnen trekken.

Daarom werden bij 357 patiënten van Vermoeidheidkliniek met de diagnose ME/CVS de slaaponderzoeken geanalyseerd. Hiervan hadden 118 patiënten een verdenking op een slaapstoornis. Bij deze patiënten was daarvoor dus een behandeling hiervoor geïndiceerd.

Ook van de overgebleven 239 patiënten werden de gegevens van het slaaponderzoek geanalyseerd. Dit liet zien dat er bij patiënten met ME/CVS zonder slaapstoornis, vier slaaptypen zijn te onderscheiden die mogelijk anders behandeld moeten worden. Type 1 was een groep die vooral een inslaapprobleem had met weinig wakker worden en verder slaap van normale kwaliteit. Type 2 had een normaal slaappatroon, maar vooral veel lichte slaap. De groep met  type 3 slaap liet vooral een lange slaapduur zien en type 4 gaf vooral weinig slaap en weinig diepe slaap te zien. Slaap van type 2 en 3 kan ook worden gezien bij een stemmingsstoornis. Wat het resultaat is van een andere behandeling bij de verschillende slaaptypen moet nog onderzocht worden.

Bij een gedeelte van de patiënten werd ook slaapgedrag geanalyseerd met een slaapdagboek. Analyse hiervan liet zien dat middagdutjes en negatieve impact hebben op het cognitieve functioneren en op de slaperigheid overdag.

Klik hier voor het wetenschappelijk onderzoek.

Start met typen en druk op enter om te zoeken