Vermoeidheidkliniek heeft veel contacten en samenwerkingsverbanden. We geven een aantal voorbeelden daarvan. In de Nederlandse ‘keten’ wordt samengewerkt met praktijken voor diëtetiek, psychologie, fysiotherapie; Flevoziekenhuis, hebben we terugvalregelingen met St. Jansdal en Meander; zijn we betrokken bij de twee consortia voor wetenschappelijk onderzoek naar ME/cvs binnen AUMC en UMCG voor wetenschappelijk onderzoek; is er regulier contact met C-Support, Post Covid Nederland, zeer intensief met MECVS Nederland [wij zijn medisch adviseur].
Een delegatie van 12 zorgspecialisten van het National Health Service in Verenigd Koninkrijk hebben Buurtzorg en Vermoeidheidkliniek bezocht. De voorzitter liet in de krant optekenen: ‘In de innovatieve aanpak van Vermoeidheidkliniek zit veel waarin we zelf geloven, maar moeizaam geïmplementeerd krijgen’. Wij vonden het leuk over onze aanpak te vertellen tegen de vertegenwoordigers van zo’n grote organisatie (1,7 miljoen medewerkers!).
Er is een goed gepubliceerd (JMS) wetenschappelijk slaaponderzoek gedaan met een Engels slaapcentrum, neurologen van een Nederlands ziekenhuis en Vermoeidheidkliniek. Klik hier voor het wetenschappelijk onderzoek.
Met bewegingswetenschapper Prof. Jo Nijs (VU Brussel) zijn er goede contacten. Hij sprak op twee symposia van ons; hij heeft een masterclass gedaan voor fysiotherapeuten; was betrokken bij het ontwikkelen van de ‘Beweegweger’ door onze psychosomatische fysiotherapeuten. Anderzijds mochten wij de presentatie van zijn boek in Antwerpen modereren.
Er is een uitwisseling geweest met het Belgisch revalidatiecentrum ‘Revida’ op basis waarvan bijvoorbeeld onze aanpak van ademhaling en ontspanning is verbeterd.