Sjors vertelt over zijn ervaring met de Gezondheidsmeter Vermoeidheid

“Chronisch moe zijn is een lastig te meten probleem. Je ziet het niet in je bloed. Toen ik voor het eerst de kliniek binnenstapte voelde ik me ontregelt, prikkelbaar, sloom en erg moe.” Bij de intake was het meteen duidelijk. “Monitoren is handig voor mij… en handig voor de specialisten die mij gaan behandelen”. Dat blijkt ook zo te zijn tijdens de multidisciplinaire behandeling. “Valt er nog iets te winnen? Wat kan ik anders doen? Moet ik hier bijsturen? Zijn we gelukkig met de uitkomst? Zonder Gezondheidsmeter is dat heel lastig te bepalen!” Lees hier het volledige artikel.

Om de begeleiding verder te kunnen verbeteren, is de gratis vermoeidheidapp ontwikkeld. Die geeft voor onze long covid patiënten ook toegang tot de ‘Ziektelastmeter na Corona’. Omdat onze patiënten weinig energie hebben, is deze app toegankelijk vormgegeven en eenvoudig in gebruik. Als je op de poli komt geeft de ergotherapeut je toegang tot de Vermoeidheidapp en krijg je instructies hoe deze gratis is te downloaden en gebruiken. Als je daarna óók de multidisciplinaire behandeling volgt, krijg je daarnaast ook een Fitbit horloge in bruikleen.

Wat is het doel van de app?

Er zijn twee belangrijke punten die vooral van belang zijn voor een betere begeleiding. Door de app een (periode) actief te gebruiken kun als eerste patronen herkennen, dus: wanneer heb je waardoor, welke klachten? Als tweede leer je grenzen kennen en hoe daarmee om te gaan: je kunt dus belastbaarheid meten.

Wat kun je als patiënt met deze app?

Er komt informatie uit het horloge dat je draagt en daarnaast uit jouw persoonlijke gezondheidssituatie die je zelf in de Vermoeidheidapp kunt bijhouden. Dat alles kan ook in grafieken worden weergegeven, zodat je patronen gaat zien. Long covid patiënten krijgen ook toegang tot de ‘Ziektekastmeter na Corona’ een meer gerichte aanvulling.

Wat kun je zelf bijhouden?

  • Je brengt minimaal elke drie maanden goed in kaart hoe je zelf denkt over de klachten, dat helpt de behandelaar bij de aanpak van deze klachten.
  • Je houdt één keer per week de klachten bij. Er is ruimte voor de vijf belangrijkste. Drie klachten zijn standaard: vermoeidheid, pijn en slaap. Twee andere kun je zelf bepalen en vastleggen.
  • In het ‘hersteldagboek’ hou je bij wanneer je opstaat en gaat slapen. Daarnaast de twee belangrijkste herstelmomenten die je bewust hebt genomen.
  • Meestal bepaal je samen met onze behandelaars ‘persoonlijke doelen’. Wat wil je bereiken, in hoeverre denk je dat het doel haalbaar is en op welk moment?
  • Er zijn tot slot twee zogenaamde ‘evaluatie vragen’: geef in een percentage weer hoe u zich voor de behandeling voelde en hoe is dat na de behandeling? Op die manier is de mate van ‘verbetering’ door het verminderen van klachten meetbaar geworden.

Welke informatie komt uit het horloge?

Heb je gekozen voor onze multidisciplinaire behandeling, dan krijg je een Fitbit horloge in bruikleen. Het horloge houdt veel informatie bij, waarvan de belangrijkste zijn: stappen, hartslag en slaap. De slaapinformatie gebruiken we niet. De stappen en hartslag zijn wel interessant. Op dit moment kan de informatie over stappen en hoe die zijn verdeeld uit het horloge worden overgebracht naar de app. In later stadium is dat ook het geval met de andere informatie uit het horloge.

Wat kan er nog meer?

Je krijgt in het onderdeel ‘kennisbank’ algemene zorginformatie ter beschikking, maar ook over de aandoeningen en informatie voor ‘niet patiënten’, de mensen uit uw omgeving. Je kunt behandelaars toegang geven tot de Vermoeidheidapp om voortgang te bespreken en te kunnen coachen.

Hoe te Downloaden

Eén van onze behandelaars zorgt voor de uitgifte van het FitBit horloge en gaat je toevoegen als gebruiker van de app. Je ontvangt dan een e-mail met instructies om de app te downloaden en natuurlijk de benodigde wachtwoorden. Want de gegevens zijn op het hoogste niveau beveiligd.

Ook voor patiënten die in behandeling waren voordat de app er was

Ben je al in behandeling voordat deze app is geïntroduceerd, of al is je behandeling al afgerond? Dan kunnen we je de app ook gratis laten gebruiken. Mail dan naar patientdesk@vermoeidheidkliniek.nl met je naam, geboortedatum, huidige adres en telefoonnummer. Dan regelen we het voor je.

Verdere ontwikkeling van de app

De Vermoeidheidapp is een eerste versie, op basis van de ervaringen wordt deze door Vermoeidheidkliniek regelmatig verbeterd. Zijn er verbeterpunten, geef die dan door via patientdesk@vermoeidheidkliniek.nl.

Start met typen en druk op enter om te zoeken