Als medewerker van een informatielijn over corona voor ME/cvs patiënten was ik goed op de hoogte van de voor- en nadelen van de verschillende vaccins. Veel ME/cvs patiënten waren onzeker over AstraZenica vanwege hun ontregelde immuunsysteem. Of zelfs ronduit bang het vaccin te nemen. Een poging van onze internist om Pfizer te geven aan deze groep haalde niets uit. ‘Je krijgt het vaccin dat je is toebedeeld’. Maar ook waren experts unaniem: er is meer risico om COVID-19 te krijgen dan risico’s bij vaccinatie, ook met AstraZenica.
Ik ben zelf ook ME/cvs patiënt, ben 60+, kreeg dus AstraZenica, maar ging wel vaccineren. Voelde me onzeker, maar begreep de verdeling van beschikbare vaccins, de kansberekening van voor en nadelen. Ik voelde ook de ‘verplichting’ om te vaccineren. Iedereen zou dat in mijn ogen moeten doen, voor jezelf en voor anderen. Corona moet uit de wereld.
De prik zelf stelde niets voor, werd wel twee dagen ziekjes. Viel per saldo wel mee. Maar de 4e dag werd ik ruim kortademig en de 8e dag werd ik op basis van bloedonderzoek met spoed in het ziekenhuis verwacht op verdenking van een longembolie. En dat bleek het ook te zijn. Meerdere bloedpropjes in mijn aderen: bloedverdunners en behoorlijk ziek.
Nu, niet veel dagen later, mogen AstraZenica weigeraars een Pfizer of Moderna vaccin gaan halen. Voor in de rij bij wie nu eigenlijk eerst aan de beurt zijn. Ik begrijp dat vaccinatie van 60+ nodig is, maar het voelt toch niet goed. Zeker nu ik zojuist lees, dat een 2e prik met hetzelfde vaccin bij ernstige bijwerkingen niet wordt geadviseerd. Wat dan wel? Dat weten ze nog niet. Als klap op de vuurpeil wordt zojuist ook longembolie als risico gezien, naast een probleem met bloedplaatjes. Ratio voelt soms uiteindelijk als ‘’we doen maar wat’.
Mijn bijwerking is zeer zeldzaam, dus ga vaccineren als je de kans krijgt! Maar misschien moet de GGD, RIVM c.s. iets minder rigide zijn als er bijvoorbeeld een onderbouwde vraag van een medisch specialist komt en moet je weigeraars niet te snel ‘belonen’. Want zo voelt het ook.