Concept richtlijn ME/cvs voor UK

In Engeland is men toe aan de laatste fase van de ontwikkeling van een nieuwe richtlijn voor ME/cvs. ‘NICE’ (National Institute for Health and Care Excellence) is daarvoor verantwoordelijk en heeft recent een concept gepubliceerd waarop kan worden ‘geschoten’. Samen met het advies aan de Gezondheidsraad (2018) verwacht Vermoeidheidkliniek dat deze richtlijn belangrijk gaat zijn. Daarom zijn we blij dat we ons kunnen herkennen in veel punten en ook de bevestiging zien voor onze eigen aanpak.

De concept richtlijn geeft aanbevelingen en informatie aan zorgverleners, bedrijfs-en verzekeringsartsen, patiënten en iedereen die het wil lezen. Er is relatief veel aandacht voor patiënten die aan huis- en/of bed gebonden zijn: de ernstigste vorm van ME/cvs. De aanpak met stapsgewijze toename van fysieke activiteit of training (Graded Exercise Therapy of kortweg GET) wordt ook hier afgeraden. Cognitieve Gedrags Therapie (CGT) kan, maar stoppen met het idee dat ME/cvs wordt veroorzaakt door verkeerde gedachten en gedrag.

Er is een consultatieronde en in april 2021 wordt de publicatie van de definitieve richtlijn verwacht. In Nederland wordt op dit moment nog gekeken naar de mogelijkheid de achterhaalde richtlijn voor cvs uit 2013 te herzien. Dat is hard nodig, maar helaas nog geen gelopen koers.

Bron: https://www.nice.org.uk/news/article/nice-draft-guidance-addresses-the-continuing-debate-about-the-best-approach-to-the-diagnosis-and-management-of-me-cfs

Recent Posts

Start met typen en druk op enter om te zoeken