COVID-19 restklachten voldoen steeds meer aan ME/cvs criteria

Door Medscape, Miriam E. Tucker, 26 maart 2021 [samengevat en vertaald door Vermoeidheidkliniek]

Mensen die langdurig symptomen houden na acute COVID voldoen steeds meer aan de criteria voor ME/cvs. “Dat COVID-19 patiënten restklachten houden na de acute fase was voorspelbaar. Dat wordt al bijna 100 jaar in de wetenschappelijke literatuur gerapporteerd na een verscheidenheid aan goed gedocumenteerde infecties met onder meer virussen en bacteriën”, zegt Anthony Komaroff, MD, hoogleraar geneeskunde aan de Harvard Medical School, Boston, Massachusetts. “Veel van de symptomen lijken behoorlijk op elkaar” vervolgt hij. “Ik vermoed dat ME/cvs een ziekte is met een combinatie van klachten die kan worden getriggerd door verschillende oorzaken”.

In een voorpublicatie van een internationaal onderzoek onder 3762 COVID-19 met langdurige klachten, waren de meest voorkomende symptomen die minstens 6 maanden na het begin van de ziekte werden gemeld: vermoeidheid bij 78%, inspanningsintolerantie bij 72% en cognitieve klachten bij 55%. Daarvan gaf 45% aan dat ze gedeeltelijk in de ziektewet zitten en 22% zelfs helemaal niet in staat te zijn om te werken.

Er zijn ook verschillen met ME/cvs, weet Komaroff. “Covid patienten met aanhoudende klachten ervaren vaak kortademigheid en aanhoudend verlies van smaak en geur ervaren, die niet typerend zijn voor ME/cvs”.

Recent Posts

Start met typen en druk op enter om te zoeken