Door onze dienst Arbeid en Inkomen, waarmee we patiënten helpen bij beoordeling van arbeidsongeschiktheid, weten we al veel langer dat het UWV de beoordeling van het recht op een WIA uitkering niet aan kan. Los van het feit dat verzekeringsartsen vaak aandoeningen als ME/cvs niet altijd rechtvaardig beoordelen beoordeeld de Rekenkamer de wet “onuitvoerbaar” en op een bepaald aspect zelfs “onrechtmatig”. Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in het jaarlijkse verantwoordingsonderzoek naar het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Volgens de instantie loopt de uitvoering van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen, de WIA, helemaal vast.
De feiten: ruim 17.000 werknemers wachten gemiddeld achttien weken op een beoordeling of en in welke mate zij arbeidsongeschikt zijn. Daarnaast wachten 20.000 mensen gemiddeld een half jaar op een herbeoordeling. Ook is er een achterstand van ruim 18.000 beoordelingen bij mensen die zonder werkgever in de Ziektewet zitten. Ons kabinet wil met steun van het parlement ook nog eens zzp’ers gaan ‘meenemen’, want er zijn nog niet genoeg problemen. Stel je voor dat ze bij besluiten uitvoerbaarheid toetsen.
“Door deze ontwikkeling is de WIA-verzekering tegen inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid niet meer uitvoerbaar”, is de simpele conclusie van de Rekenkamer. Om de problemen op te lossen, worden zelfs oplossingen bedacht die eigenlijk helemaal niet mogen. Zo is besloten dat mensen die wachten op een keuring een voorschot niet hoeven terug te betalen als blijkt dat ze (deels) toch aan het werk kunnen. Het UWV keerde het afgelopen jaar 22.500 mensen een voorschot uit. “Dat is in het belang van de cliënten”, erkent de Rekenkamer, “maar gaat tegen de wet in en is daarom onrechtmatig.”
Verantwoordelijk minister Van Gennip denkt dat de WIA nog wel uitvoerbaar is, maar erkent dat de wachttijd voor de keuringen veel te lang is. Ze heeft al diverse maatregelen genomen. Een commissie denkt na over aanbevelingen over wat voor soort WIA-stelsel we in Nederland willen. Dan zal het wel goedkomen, toch?
De NOS schreef er ook over: Rekenkamer: Wet arbeidsongeschiktheid is volledig vastgelopen
Verzekeringsarts Jim Faas schreef er ook over lees hier zijn blog.