Discussie over de risico’s van hoge B12 waarden.

(versie 27 januari 2020, door internisten Joris Vernooij en Paulina Wong; belangrijkste bronnen publicatie UMCG, Medisch Contact)

De Universiteit van Groningen heeft een onderzoek gepubliceerd naar het verband tussen sterfte en vitamine B12 concentratie. Het onderzoek werd gedaan in een groep van 5571 mensen met vooral een vorm van nierfalen. Mensen die vitamine B12 injecties gebruikten waren uitgesloten.

Bij het begin van het onderzoek werd al gevonden dat hoe hoger de waarde van vitamine B12, hoe hoger ook het cholesterol (en hoe meer medicatie daarvoor), hoe hoger de bloeddruk en hoe slechter de nierfunctie. Na gemiddeld ruim 8 jaar werd er gevonden dat hoe hoger de vitamine B12 waarde was, hoe hoger de sterfte. Het is niet aangetoond dat er een verband is. De onderzoeker zelf neemt aan dat de vitamine eerder als een biomarker van een andere conditie moet worden gezien dan als oorzaak van voortijdige sterfte.

Onderzoeker Flores-Guerrero, benadrukt telefonisch aan Medisch Contact dat hij geen causaal verband tussen hogere b12-waardes en voortijdig overlijden heeft aangetoond: ‘Ik vermoed dat we de vitamine-b12-concentratie hier moeten zien als een biomarker van een andere conditie, zoals biologische veroudering. Het ingewikkelde van deze vitamine is dat hij zowel iets zegt over voedingsstatus als over algehele gezondheid’.

In de discussie schreven de onderzoekers dat hun resultaten erop lijken te wijzen dat men voorzichtig moet zijn om vitamine b12 te suppleren als er geen sprake is van een deficiëntie. Het is de vraag in hoeverre die waarschuwing gerechtvaardigd is op basis van deze studie, erkent Flores-Guerrero, aangezien deelnemers van wie bekend was dat zij b12-injecties kregen, waren uitgesloten van het onderzoek. En dus omdat de vitamine eerder als een biomarker moet worden gezien dan als oorzaak van voortijdige sterfte.

Belangrijkste kanttekeningen van de internisten van Vermoeidheidkliniek zijn, dat dit onderzoek weinig zegt over mensen zonder nierfalen en helemaal niets over mensen met vitamine B12 injecties. Er was geen informatie in het onderzoek over het dieet van mensen en over het gebruik van vrij verkrijgbare supplementen. De conclusie van de onderzoekers dat het gevonden verband geld voor iedereen en dat je voorzichtig moet zijn met vitamine B12 suppletie is dan ook niet gebaseerd op dit onderzoek.

Onderzoeken zoals deze zijn vooral bedoeld om ideeën over ziekte en gezondheid te krijgen. Niet om oorzaak en gevolg vast te stellen. Om dat vast te stellen moet je extra vitamine B12 aan een groep mensen geven en dat vergelijken met eenzelfde groep mensen die geen vitamine B12 krijgt.

Recent Posts

Start met typen en druk op enter om te zoeken