Er is een toenemend aantal patiënten met langdurige klachten na een doorgemaakte COVID-19 infectie. Op Twitter is de term long-COVID-19 syndroom bedacht. Een nieuw en zich nog ontwikkelend fenomeen, waarvoor nog geen behandelrichtlijn is. Er worden steeds meer overeenkomende symptomen van het ziektebeeld her- en erkend. Je hebt er vast van gehoord, symptomen als vermoeidheid, pijn en koorts, kortademigheid en hoesten, strak gevoel om de borst, druk op de borst, duizeligheid, cognitieve beperkingen, hoofdpijn, slaapstoornissen en zo zijn er meer.
Je mag dan denken aan een wat intussen Post-COVID-19 syndroom wordt genoemd, als meerdere symptomen langer dan 12 weken aanhouden en er geen alternatieve diagnose is gevonden.
Er wordt geschat dat 1.5% van de totaal besmette populatie een post-COVID-19 syndroom zal ontwikkelen. Het lijkt er op dat veruit de meeste patiënten in deze groep geen ziekenhuis- of IC-opname hebben doorgemaakt, besmet zijn geraakt in de eerste golf en tussen de 20 en 50 jaar oud zijn en 75% daarvan is vrouw. Er zijn in Nederland meer dan 1,3 miljoen besmettingen geregistreerd, het werkelijke aantal wordt op meer dan 2 miljoen geschat. Dat betekent dat er op basis van de huidige situatie 20.000 tot 30.000 mensen aanhoudende, ernstige klachten gaan overhouden aan COVID-19.
Cardioloog van onze partner Hartkliniek dr. Denise P. Muijs-Kolditz schreef er een interessant stuk over vanuit haar perspectief. Lees hier het bericht