Vermoeidheidkliniek behandelt mensen met chronische vermoeidheid, ME/cvs en ook fibromyalgie. Om de begeleiding verder te kunnen verbeteren, is de gratis vermoeidheidapp ontwikkeld. Als je de multidisciplinaire behandeling volgt, krijg je vanaf 1 oktober 2019 een Fitbit horloge in bruikleen en kun je daar de bijbehorende app bij downloaden. Daarnaast kun je de Vermoeidheidapp gratis downloaden en gebruiken nadat één van onze behandelaars je heeft ingevoerd. Omdat onze patiënten weinig energie hebben, is deze app toegankelijk vormgegeven en eenvoudig in gebruik.
Wat is het doel van de app?
Er zijn twee belangrijke punten die vooral van belang zijn voor een betere begeleiding. Door de app een (periode) actief te gebruiken kun als eerste patronen herkennen, dus: wanneer heb je waardoor, welke klachten? Als tweede leer je grenzen kennen en hoe daarmee om te gaan: je kunt dus belastbaarheid meten.
Wat kun je als patiënt met deze app?
Er komt informatie uit het horloge dat je draagt en daarnaast uit jouw persoonlijke gezondheidssituatie die je zelf in de Vermoeidheidapp kunt bijhouden. Dat alles kan ook in grafieken worden weergegeven, zodat je patronen gaat zien.
Wat kun je zelf bijhouden?
- Je brengt minimaal elke drie maanden goed in kaart hoe je zelf denkt over de klachten, dat helpt de behandelaar bij de aanpak van deze klachten.
- Je houdt één keer per week de klachten bij. Er is ruimte voor de vijf belangrijkste. Drie klachten zijn standaard: vermoeidheid, pijn en slaap. Twee kun je zelf bepalen en vastleggen.
- In het ‘hersteldagboek’ hou je bij wanneer je opstaat en gaat slapen. Daarnaast de twee belangrijkste herstelmomenten die je bewust hebt genomen.
- Meestal bepaal je samen met onze behandelaars een ‘persoonlijk doel’. Wat wil je bereiken, in hoeverre denk je dat het doel haalbaar is en op welk moment?
- Er zijn tot slot twee zogenaamde ‘evaluatie vragen’: geef in een percentage weer hoe u zich voor de behandeling voelde en hoe is dat na de behandeling? Op die manier is de mate van ‘verbetering’ door het verminderen van klachten meetbaar geworden.
Welke informatie komt uit het horloge?
Het horloge houdt veel informatie bij, waarvan de belangrijkste zijn: stappen, hartslag en slaap. De slaapinformatie gebruiken we niet echt. Op dit moment kan de informatie over stappen en hoe die zijn verdeeld uit het horloge worden overgebracht naar de app. In later stadium is dat ook het geval met de andere informatie uit het horloge.
Wat kan er nog meer?
Je krijgt in het onderdeel ‘kennisbank’ algemene zorginformatie ter beschikking, maar ook over de aandoeningen en informatie voor ‘niet patiënten’, de mensen uit uw omgeving. Je kunt behandelaars toegang geven tot de Vermoeidheidapp om voortgang te bespreken en te kunnen coachen.
Ook voor patiënten die niet meer in behandeling zijn
Ben je al voor 1 oktober in behandeling of al is je behandeling al afgerond? Dan kunnen we je de app ook gratis laten gebruiken. Mail dan naar patientdesk@vermoeidheidkliniek.nl met je naam, geboortedatum, huidige adres en telefoonnummer. Dan regelen we het voor je.
Verdere ontwikkeling van de app
De Vermoeidheidapp is een eerste versie, op basis van de ervaringen wordt deze regelmatig verbeterd. Zijn er verbeterpunten, geef die dan door via patientdesk@vermoeidheidkliniek.nl.