Onderzoek bevestigd de vergelijkbare klachten bij long covid en ME/cvs

Als je na een besmetting met corona langdurig klachten houdt na het doormaken van Covid-19 dan heb je wat ‘Long Covid’ is gaan heten. Recent stond in de New York Times een schokkend artikel over de gevolgen van Long Covid bij kinderen. Het kan iedereen treffen. Ook iemand waarmee Vermoeidheidkliniek veel samenwerkt is er al vele maandenlang erg ziek van. We kunnen alleen mailen of appen, want veel praten is er niet meer bij. De klachten bij Long Covid lijken op die bij ME/CVS. Professor Leonard Jason heeft daar recent een onderzoek naar gedaan.

Er werd bij afgerond 300 Long Covid patiënten uit de Amerika naar klachten gevraagd. Dat gebeurde op twee momenten: tijdens de eerste twee weken van Covid 19 en circa vijf maanden la­ter. Vervolgens werden de klachten vergeleken met die van afgerond 500 ME/cvs patiënten. Het ging in beide gevallen om ongeveer 80% vrouwen van gemiddeld middelbare leeftijd. Het klachtenpatroon was opvallend. Aanvankelijk hadden patiënten met Long Covid ernstiger klachten dan die met ME/cvs. Het afweersysteem leek erg druk met het virus. De kenmerkende Covid-19 klachten namen na verloop van tijd af, maar wat bleef waren problemen met ernstige vermoeidheid, slaap, pijn, concentratie, geheugen én inspanningsintolerantie. Klachten die ook kenmerkend zijn bij ME/cvs. Er was ook een verschil: kortademigheid en ademhalingsmoeilijkheden bij Covid-19.

Natuurlijk is er meer onderzoek nodig om te bevestigen wat we eigenlijk al langer weten uit de praktijk: na vijf maanden blijken de belangrijkste klachten bij ME/cvs en Long Covid gelijk: inspanningsintolerantie, ernstige vermoeidheid, slaap-, geheugen- en concentratieproblemen.

Dit was een vrijelijk samengevat en vertaald onderzoek van Leonard A. Jason, Mohammed F. Islam, Karl Conroy, Jo­seph Cotler, Chelsea Torres, Mady Johnson; COVID-19 symptoms over time: comparing long-haulers to ME/CFS; Fatigue: Biomedicine, Health & Behavior, Volume 9, Issue 2 (2021)

Recent Posts

Start met typen en druk op enter om te zoeken