Onderzoekers van de Stanford University School of Medicine hebben een bloedtest ontwikkeld die mogelijk de ziekte ME/CVS kan aantonen.

De media hebben het breeduit overgenomen: wetenschappers uit de USA kondigden aan dat ze een test hebben ontwikkeld die ME/cvs kan aantonen. Ron Davis was een van de onderzoekers en geeft aan nog geen exacte verklaring te hebben voor deze reactie van de cellen en het plasma, “maar er is nu duidelijk wetenschappelijk bewijs dat ME/CVS geen psychologische oorzaak heeft.” Onze internist dr. Joris Vernooij vindt het een interessante ontwikkeling, maar nog wat te vroeg om het een veelbelovende test te noemen.

Bij 20 patienten met ME/cvs (volgens de Canadese criteria) en 20 gezonde personen is een test gevonden die de mensen met ME/cvs kan onderscheiden van de gezonde personen. Dat is een ingewikkelde test van immuuncellen, waarbij niet goed begrepen wordt waarom de immuuncellen anders reageren bij mensen met ME/cvs. Het is zeker de moeite waard om hier verder onderzoek naar te doen, maar enige terughoudendheid is op zijn plaats. Allereerst zijn de aantallen erg klein. Ten tweede zijn er niet gangbare criteria voor ME/cvs gebruikt. Het belangrijkste argument om dit met voorzichtigheid te lezen is het feit dat niet getest is hoe de test reageert op mensen met andere aandoeningen. Of hoe de test reageert bij mensen die een paar nachten slecht hebben geslapen. Ook na een paar nachten slecht slapen kan je hormonale, neurologische en immuunveranderingen aantonen. Het is dus nog wat vroeg om dit een veelbelovende test te noemen, maar zeker interessant. We kijken uit naar het vervolg.

Recent Posts

Start met typen en druk op enter om te zoeken