Het aantal mensen met besmetting van het nieuwe corona virus in Nederland neemt toe naar 503 en het is belangrijk om de uitbraak van het nieuwe corona virus te vertragen. Daarvoor zijn de adviezen van het RIVM: Was je handen regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes en geen handen schudden. Bij klachten van verkoudheid, hoesten of koorts vragen wij om afspraken af te zeggen en te verplaatsen. Hiervoor zal geen no-show in rekening worden gebracht. Als de klachten over zijn (24 uur geen klachten meer), zijn afspraken geen probleem. Voor onze behandelaars geldt dit ook. Het kan zijn dat hierdoor afspraken worden afgezegd, in dat geval hanteren wij geen no-show. Voor mensen uit Noord-Brabant zijn geen extra maatregelen (dan bovenstaande) nodig. Ook de informatiebijeenkomst van a.s. donderdagavond in Tiel gaat vooralsnog gewoon door.
Aantal positief geteste mensen op woensdag 11-3-2020: 503
Voor het actuele nieuwe corona nieuws verwijzen we nog steeds naar https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19. Een paar dingen uitgelicht:
Wat is er aan de hand in Noord-Brabant?
Van het grootse deel van de patiënten in Nederland is de bron bekend. De meeste patiënten zijn in Italië geweest of hebben contact gehad met een bevestigde patiënt. Van de patiënten waarvan geen bron bekend is of waarvan die nog onderzocht wordt, komt het merendeel uit Noord-Brabant of heeft een link met deze provincie. Om na te gaan of er sprake is van verspreiding, start het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onderzoek. Om verdere verspreiding van het virus in Noord-Brabant te voorkomen, wordt inwoners van Noord-Brabant uit voorzorg het volgende geadviseerd: Heb je klachten van verkoudheid, hoesten of koorts? Beperk dan je sociale contacten. Dat betekent: ga niet naar school, werk of plekken waar veel mensen bij elkaar zijn. Boodschappen doen en de hond uitlaten kan wel. Dit heet ook wel social distancing.
Maatregelen
De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn en blijven heel simpel maar zijn altijd belangrijk om op te volgen: was je handen, regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes en geen handen schudden.
Advies voor mensen met andere gezondheidsproblemen
Hebben mensen astma, COPD chronic obstructive pulmonary disease, diabetes, een ernstige vorm van ME/cvs, etc.? Houd de standaard hygiënemaatregelen in acht en blijf uit de buurt van mensen die ziek zijn. Deze maatregelen gelden overigens voor alle virussen, ook die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Voor de maatregelen, zie hierboven.
Hoe lang moet je uitzieken als je thuis blijft met verhoging of verkoudheid?
Veel mensen blijven voor de zekerheid thuis als ze verhoging of verkoudheid hebben. Zodra de klachten voorbij zijn, kun je de werkdag erna weer gewoon naar het werk. Worden de klachten juist erger, krijg je koorts, hoesten of benauwdheid, en ben je ook in een ‘risicogebied’ geweest of heb je contact gehad met iemand met het virus? Neem dan telefonisch contact op met de huisarts.