Het Vermoeidheid&PijnCentrum heeft al bijna tien jaar geleden gekozen voor kortweg Pacing en ACT in plaats van Cognitieve Gedragstherapie voor ME/CVS. Het navolgende artikel van Mary Rietdijk maakt duidelijk waarom dat goed is geweest.
Cognitieve gedragstherapie voor ME/CVS patiënten werkt niet
31-08-2017 door Mary Rietdijk, directeur ME/CVS Stichting
Als je met ME/CVS bij de huisarts komt krijg je cognitieve gedragstherapie (CGT). Dit is gebaseerd op slecht wetenschappelijk onderzoek, zo blijkt uit een speciale uitgave van Journal of Health Psychology. Patiënten krijgen dus de verkeerde behandeling. Ook in Nederland.
Wetenschappelijk onderzoek Pace trial, een medisch schandaal
In 2011 werden de resultaten van een groot Brits onderzoek (The Pace Trial) in The Lancet gepubliceerd naar de effecten van CGT en GET (graded exercise therapy) op ME/CVS. Hieruit bleek dat 30% van de patiënten zou genezen en bij 60% aanmerkelijke verbetering plaats zou vinden. Patiëntenorganisaties waren niet overtuigd, terecht naar nu blijkt. Een speciale uitgave van het gezaghebbende tijdschrift Journal of Health Psychology heeft een gehele editie aan het Engelse onderzoek gewijd. Het onderzoek wordt volledig onderuit gehaald. Er wordt gesproken over een medisch schandaal. Dat is niet mis. Het gehele Pace onderzoek is slecht uitgevoerd en gegevens zijn gemanipuleerd.
Enkele punten:
- Onderzoeksmethoden en resultaten zijn in eerste instantie niet openbaar gemaakt. Hierdoor was replica onderzoek erg moeilijk.
- Enkele onderzoekers bleken banden te hebben met verzekeringsmaatschappijen die belang hadden bij de uitkomst. Niet onafhankelijk.
- Cijfers zijn gemanipuleerd. Bij heranalyse van de cijfers bleken geen 30% van de deelnemers te genezen maar 7%. Van de 60% waar verbetering werd waargenomen bleek maar 21% over te blijven.
- Ook deze cijfers zijn nog te rooskleurig omdat gaande het onderzoek de definitie van herstel werd veranderd om de cijfers op te krikken.
Kortom ondeugdelijk onderzoek wat vijf miljoen pond heeft gekost. Erger nog, op dit onderzoek is de behandeling van ernstig zieke patiënten gebaseerd. Patiënten wordt voorgehouden dat er geen lichamelijke zaken meer spelen waardoor andere behandeling wordt afgeraden.
Patiënten krijgen een behandeling aangeboden die niet werkt. Daarnaast krijgen patiënten mondjesmaat voorzieningen en uitkeringen.
Bron: www.ggznieuws.nl/home/cognitieve-gedragstherapie-mecvs-patienten-werkt-niet/