Whiplash

Naar schatting lopen jaarlijks ongeveer 40.000 mensen whiplashletsel op als gevolg van een ongeval. Vijf jaar later heeft grofweg een derde daarvan nog steeds beperkingen in het functioneren door aanhoudende ernstige klachten. Mensen hebben veel pijn, vermoeidheid, slaapproblemen en veel andere klachten. Er is weinig tot geen bewijs voor effectiviteit van veel aangeboden whiplash behandelingen. Er is wél een hoge kwaliteit van bewijs voor een gerichte multidisciplinaire behandeling.

Een whiplash is het gevolg van een ongeval waarbij versnellende en vertragende krachten hebben ingewerkt op de nek. In een fractie van een seconde wordt de halswervelkolom daardoor overmatig uitgerekt en extreem achterover en/of voorover gebogen. Naar schatting lopen jaarlijks ongeveer 40.000 mensen whiplashletsel op. Vijf jaar daarna geeft grofweg een derde daarvan aan nog steeds beperkt te zijn in het functioneren door aanhoudende klachten als vermoeidheid, hoofdpijn en een verminderd geheugen. Daarnaast ervaren zij beperkingen bij het autorijden.

De klachten die na een whiplashongeval optreden en over langere tijd aanhouden, worden het whiplash-syndroom genoemd. De meest voorkomende klachten zijn pijn in de nek, soms uitstralend naar het achterhoofd, de schouders en de armen; een stijve nek en beperking van de beweging; hoofdpijn, vooral in het achterhoofd, soms uitstralend naar het voorhoofd; chronische vermoeidheid; slecht slapen; concentratieproblemen, vergeetachtigheid en ook psychologische veranderingen zoals somberheid, nervositeit en emotionele instabiliteit. Bij de meeste patiënten verloopt de ziekte aanvankelijk in perioden van verbeteringen en verergeringen, maar de aandoening kan ook erger worden of jarenlang gelijk blijven.

Whiplash is geen diagnose, maar een verzamelnaam voor klachten. Een syndroom met een combinatie van samenhangende verschijnselen (een symptomencomplex) waarvan de oorzaak (nog) niet bekend is. Het Whiplash Syndroom wordt vastgesteld op basis van de toedracht van het ongeluk en de klachten.

Er is weinig tot geen bewijs voor effectiviteit van veel aangeboden behandelingen voor langdurige whiplash klachten. Er is wél een hoge kwaliteit van bewijs voor een multidisciplinaire behandeling.

Start met typen en druk op enter om te zoeken